Förstärkare

Letar du efter billiga produkter online inom kategorin förstärkare? Vi jämför pris på alla populära produkter från alla stora e-handlare i Sverige. Det gör att du både spar pengar och tid.

Förstärkare

En förstärkare används för att förstärka ljudet från en elektrisk signal utan att förändra signalens karaktär. Helt enkelt sagt, en förstärkare förstärker ljudet som kommer från din ljudproducerande enhet till de enheter där ljudet publiceras, alltså ett par högtalare eller i dina hörlurar. Till en förstärkare kan du koppla in CD-spelare, mikrofon, grammofon eller andra uppspelningsenheter. Man gör skillnad på en vanlig förstärkare och en receiver, samt mellan en surroundförstärkare och en stereoförstärkare.
En receiver fungerar som en vanlig förstärkare som har stereoljud, men här hittar du också inbyggd radio. I en surroundförstärkare kan du koppla in ett helt högtalarsystem med ljud i 5.1. Detta är bättre att investera i om du tänkt använda din förstärkare ihop med TV, bluray eller ett hemmabiosystem då filmer och moderna TV-serier ofta använder sig av surroundljud. Om du vill ha en klassisk hifi-anläggning räcker det med en old school förstärkare dit du kan koppla din vinylspelare och ett par högtalare. Möjligheterna till ljudförstärkning är grundade i ljudkällan så även om du har fem högtalare och en surroundförstärkare kommer inte ljudet från en grammofonskiva att låta annorlunda än i en vanlig stereoförstärkare.
En förstärkare kan också delas upp i tre delar om man vill kunna styra och precisera ljudet ännu bättre. Med en förförstärkare och ett slutsteg blir ljudkvaliteten ännu bättre och den som mixar ljudet kan styra ljudbilden mycket noggrant.